Durant la guerra entre l'Afganistan i l'URSS (1979-1989), els Estats Units, el Pakistan i l'Aràbia Saudita van armar i entrenar grups fonamentalistes islàmics per combatre contra les forces soviètiques. Afganistan es va convertir així en un camp de batalla més de la Guerra Freda.
Amb la retirada de les tropes soviètiques el 1989, els grups fonamentalistes -cadascú pertanyent a una ètnia- van continuar combatent entre ells pel poder. A principis dels noranta van cometre autèntiques atrocitats contra la població civil.
Amb l'aparició dels talibans el 1996, els grups fonamentalistes es replegaran cap al nord de l'Afganistan. Aquesta circumstància es donarà fins als atemptats de l'11 de setembre del 2001.
Els Estats Units van recórrer als grups fonamentalistes perquè els ajudessin a enderrocar el règim talibà. Després, aquests líders militars van reclamar una recompensa: tenir poder al nou govern afganès. La comunitat internacional va acceptar. És millor tenir-los a favor que en contra.
En conseqüència, actualment a l'Afganistan els criminals de guerra són diputats al Parlament i tenen càrrecs de poder al govern.
El març del 2007 van aprovar una llei d'amnistia per assegurar-ne la immunitat. Va ser la gota que va fer satisfer el got. Les víctimes van sortir al carrer.
Versió original subtitulada en català
Durante la guerra entre Afganistán y la URSS (1979-1989), Estados Unidos, Pakistán y Arabia Saudí armaron y entrenaron a grupos fundamentalistas islámicos para combatir contra las fuerzas soviéticas. Afganistán se convirtió así en un campo de batalla más de la Guerra Fría.
Con la retirada de las tropas soviéticas en 1989, los grupos fundamentalistas, -cada uno perteneciente a una etnia-, continuaron combatiendo entre ellos por el poder. A principios de los noventa cometieron auténticas atrocidades contra la población civil.
Con la aparición de los talibán en 1996, los grupos fundamentalistas se replegaran hacia el norte de Afganistán. Esta circunstancia se dará hasta los atentados del 11 de septiembre de 2001.
Estados Unidos recurrió a los grupos fundamentalistas para que les ayudaran a derribar el régimen talibán. Después, esos líderes militares reclamaron una recompensa: tener poder en el nuevo gobierno afgano. La comunidad internacional aceptó. Era mejor tenerlos a favor que en contra.
En consecuencia, actualmente en Afganistán los criminales de guerra son diputados en el Parlamento y tienen cargos de poder en el gobierno.
En marzo de 2007 aprobaron una ley de amnistía para asegurar su inmunidad. Fue la gota que hizo colmar el vaso. Las víctimas salieron a la calle.