JERUSALEM ID

EL PROJECTE

Jerusalem ID és un projecte de Mapasonor + Domènec on es visualitza la ciutat de Jerusalem com a laboratori de “violència suspesa”.

En els conflictes se’ns sol mostrar la violència de manera “espectacular”. La violència suspesa, a diferència de l’espectacular, és silenciosa i no es veu, però afecta radicalment el cent per cent de la població palestina i impedeix el desenvolupament normal de la seva vida.


A Jerusalem Est (la part palestina), l’Estat d’Israel desenvolupa un catàleg de sofisticades estratègies de violència suspesa que formen els continguts d’aquesta exposició, des de la complexitat dels plans urbanístics fins a la humiliació usant el fet identitari àrab.

Un exemple d'aquesta violència suspesa és el Jerusalem ID, el document d’identitat de la població autòctona palestina que des de fa centenars d’anys habita la ciutat: és només un permís de residència que pot ser revocat en qualsevol moment i impedeix l’exercici d’una ciutadania amb drets.

Els vídeos consten de:

Un vídeo central de 30 minuts que consisteix en un tour visual per Jerusalem Est, concebut per ser vist complet en un espai-cinema. Té plafons amb textos complementaris que interpreten un vídeo sense explicacions. Realitzat per Mapasonor + Domènec.

Un vídeo de 3 hores, sense principi ni final, concebut per ser vist sencer o només de manera fragmentària, amb un tour guiat per tres persones palestines. Hi ha també un apartat de documents amb informes especialitzats per aprofundir en la violència suspesa a Jerusalem. Realitzat per Mapasonor.

Tres vídeos de visionat ràpid, de 5 a 15 minuts, amb tres tours diferents a càrrec de tres persones palestines. Realitzat per Mapasonor.


Pel que fa a la instal·lació Real Estate (‘propietat immobiliària’), es planteja com un simulacre d’oficina de venda immobiliària que desplega un conjunt de materials que intenten ser un registre visual de la complexa i problemàtica relació amb el territori i l’hàbitat en aquell context. Ironitza sobre la relació de “propietat” que Israel té amb Palestina. Conté 4 vídeos de 5 a 20 minuts i una publicació gratuïta. Realitzada per Domènec.

El projecte es compon també d’un web amb tots els continguts i informació relacionats amb la violència suspesa a Jerusalem Est disponibles per descarregar.

L’EXPOSICIÓ I EL PROJECTE

L’exposició parteix d’un treball de recerca audiovisual i documental sobre Jerusalem i Palestina de Mapasonor i de Domènec, i es concep com part d’un projecte més ampli en el temps i en les produccions que se’n faci. L’antecedeix un documental realitzat en comú entre Mapasonor i Domènec anomenat 48_Nakba, les instal·lacions Baladia Ciutat Futura i Real Estate de Domènec (aquesta darrera s’inclou en aquesta exposició) i la sèrie de 5 documentals 48 de Mapasonor. La primera producció d’aquest projecte va ser el curtmetratge Jerusalem ID: semàfor racista.

L’exposició actual conté diversos vídeos i una instal·lació que exploren conjuntament des d’angles diversos l’anomenada “violència suspesa” a Jerusalem Est. 

CRÈDITS I AGRAÏMENTS

Jerusalem ID és una exposició de Mapasonor + Domènec.

El projecte pedagògic ha estat realitzat per Teleduca.

Amb el suport de MAC. Ajuntament de Mataró.
La exposició ha estat realitzada per Domènec, Kilian Estrada, Sàgar Malé i Maria Salicrú-Maltas.

La idea de l’exposició està basada en el text “The Monster’s Tail” d’Ariella Azoulay i Adi Ophir.


Les persones que apareixen als vídeos són: Naim Abu-Teir, Mahmoud Jadda, Haifa Khalidi, Siham Rashid,  Suhail Saliba Khader, Nabil Hamdan.

Textos del llibret: Joan Cañete, Sàgar Malé.

Han col·laborat amb Mapasonor: Maria Alcazar, Maria Cilleros, Marta Ramoneda, Mònica Subirats, Caterina Úbeda.

Agraïments: Darius Pallarès.


Real Estate, un projecte de Domènec, 2007

Producció: JCVA Jerusalem Center for the Visual Arts 

Amb la col·laboració de: l’Institut de Cultura de Barcelona i Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró.

Agraïments: Nathalie Kertesz, Meir Margalit, Ze’ev Maor, Nirith Nelson, ACM, Mapasonor, Tel Aviv Artists’ Studio.


 

Webs dels artistes

Mapasonor

www.mapasonor.com


Domènec www.domenec.net


Web de Teleduca: www.teleduca.org

EL PROJECTEshapeimage_6_link_0
TEXTOSJID_TEXTOS.htmlJID_TEXTOS.htmlshapeimage_7_link_0
VIDEOSJID_VIDEOS.htmlJID_VIDEOS.htmlshapeimage_8_link_0
REAL ESTATEhttp://www.domenec.net/?p=606&lang=Cahttp://www.domenec.net/?p=606&lang=Cashapeimage_9_link_0
DOCUMENTSJID_DOCUMENTS.htmlJID_DOCUMENTS.htmlshapeimage_10_link_0
PROJECTE PEDAGÒGICJID_PEDAGOGIC.htmlJID_PEDAGOGIC.htmlshapeimage_11_link_0
MAPASONOR + DOMÈNECJID_QUI_SOM.htmlJID_QUI_SOM.htmlshapeimage_12_link_0
AGENDAJID_AGENDA.htmlJID_AGENDA.htmlshapeimage_13_link_0

Llibret de l’exposició