En aquesta pàgina podeu visualitzar els tres documentals editats fins a l’actualitat de la

sèrie Oïdes Mediterrànies

“D’Es Castell a Sa Pobla” és un viatge musical a Mallorca i a Menorca amb Toni Torrens i Miquel Ametller com a protagonistes.

Aquests dos dinamitzadors culturals visiten diverses persones a les illes de Menorca i Mallorca que des de l’anonimat, treballen per forjar la cultura popular, un organisme viu i ric, una eina de progrés si és construïda pel poble.

Les comunitats humanes, lluny de complexes, han de confiar en la seva cultura i sentir com a responsabilitat individual el fet de construir-la dia a dia. Quan la cultura es controla des dels òrgans de poder o des de l’imperi del mercat deixa de ser una eina de progrés i esdevé profundament conservadora.

“València, Istanbul, Tessalònica, Kabul” és un viatja per Turquia i Grècia a la recerca de les tradicions que marquen la música d’Efrén López, exintegrant del grup L’Ham de Foc. Durant el viatge, l’Efrén conversa i toca amb diferents músics representatius de la música tradicional d’aquestes zones, evidenciant les similituds existents -no només musicals-, entre les tradicions de tota la conca  Mediterrània i més enllà d’aquesta.

La proximitat de Grècia i Turquia ha permès durant anys moviments migratoris entre persones. A principis del XX, grecs que tornaven a la seva terra després d’haver viscut a Turquia, portaren amb ells ritmes i melodies turques i les utilitzaren per criticar la seva precària situació. Aquests intercanvis facilitaren la creació de propostes conjuntes en què cadascú va aportar el que era originari de la seva cultura. La immigració de persones de diferents ètnies i cultures en un mateix territori suposa un enriquiment que genera espais de convivència tant de la cultura d’acollida com de la originària de cadascú.

A 48_ Cultura per mitjà del testimoni de les ballarines del grup de dansa “El Funoun” de Ramallah descobrim la crueltat en què està traçada la xarxa de check-points a Palestina i veiem como la cultura es converteix per les palestines i els palestins en una forma d’exercir el seu dret a la resistència a la ocupació.

Aquest documental forma part també de la sèrie 48_ sobre l’ocupació a Palestina.

Documentals Oïdes Mediterrànies

ASSOCIACIÓ DE CREACIÓ DOCUMENTAL

DOCUMENTALS OM

INICI - MENÚInici.htmlshapeimage_10_link_0

“Piazza - Isole - Montagna” Dues sicilianes i un sicilià ens acompanyen per diversos indrets i persones de la cultura i la música d'arrel de la illa italiana: Nada Gitto, Nuccia Maugeri i Orazio Rantuccio. Altres com Massimo Laguardia ens sintetitzen les claus per entendre els cants de vida a l’illa de Sicília.

Aquest viatge ens porta per tres camins: les tradicions dels pobles, les tradicions del mar i les tradicions de les muntanyes, i també per tres expressions de vida i d'art: l'espiritualitat popular, el treball diari i les expressions festives.

Versió íntegra del documental (VOSC)